28 Disember 2011

Wanita, Baju, Beg, Kasut Dan Make-Up...

Assalamualaikum Semua..
Dah lama aku tak update..bukan ape dapat cuti lama ni jadi aku pergi ler holiday..tapi bukan bermakna bila aku tak update blog aku biarkan je blog ni..aku masih lagi singgah melawat kawan2 yang sudi tinggalkan komen dan tengok entri2 terbaru di blog diorang..Hari ni baru ada kesempatan nak buat entri baru kat blog ;-)


Tajuk entri hari ni agak panjang..Wanita, Baju, Beg, Kasut Dan Make-Up..fuhh panjang kan tajuk nyer??tapi kan walau korang rasa tajuk ni panjang tapi itu lah hakikat dan fakta sebenar mengenai wanita..Aku sebagai wanita ni pun memang mengaku perkara2 ni memang tidak boleh lari dalam kehidupan kita selagi kita bergelar wanita..


Sebenarnya tanpa kita sedar, wanita ni telah banyak menghabiskan wang ringgit ke arah perkara2 yang aku senaraikan tadi..cuba korang pikir elok2 ada tak dalam sebulan korang tak membeli benda2 ni semua..pada aku tipu laa kalau korang kata dalam sebulan tu korang tak beli baju ker, beg ker, kasut ker, make-up ker..mesti ada kan..tak kira laa yang mahal atau yang murah sekalipun tapi ikut mana pun korang mesti beli kan..betul tak?? haa baik mengaku cepat..tak baik tipu tauuuu..


Kalau dipikir2 balik, kenapa laa kita sebagai wanita ni langsung tak boleh nak halang diri kita dari berbelanja ke arah benda2 ni semua?? kenapa..kenapa dan kenapa?? Nafsu untuk membeli benda2 ni semua sentiasa ada..langsung tak boleh berpantang..memang laa pantang tapi pantang tengok mesti nak beli kan!!!


Ermm sebagai wanita tabiat ni memang kita tak boleh nak ubah sebab dah sebati dalam diri kita..kan wanita ni suka pada kecantikkan..walaupun kadang2 koleksi baju tu dah sampai tak muat almari dah nak simpan tapi kita masih lagi nak membeli baju..rak kasut dah penuh dah tapi masih lagi nak tambah koleksi kasut..beg tangan dah macam2 bentuk, jenis dan jenama tapi masih lagi nak beli beg tangan..alat make-up dah banyak, eye shadow tu dah macam2 warna ada tapi masih lagi nak beli konon2nya ada lagi warna2 yang kita takde sebab tu nak beli lagi..Lipstick pun sama gak..adoiii kalau pikir2 balik, memang macam2 ragam kita ni kan sebab tu la tak boleh nak salahkan orang lelaki kalau diorang labelkan kita sebagai kaum yang boros dan suka shopping dan kadang2 suka membazir..betul tak??


33 ulasan:

ikatankasihku berkata...

tak di nafikan, wanita berbelanja lebih dari lelaki kalau membeli belah..

IntaNBerliaN berkata...

betoi tu.. dulu sy sblm kawen, mmg suka belu handbag n kasut.. pas kawen dh jarang.. hihii

mizzkechique berkata...

semua pink..yeah!! hehe..

btl la..mcm sy sendiri, dh listing brg nk membeli apa.. tp bila ke tmpt dituju, listing mmg beli,tp extra brg lain.. adeh..

Masya berkata...

wahh semuanya pink.. dulu sebelum kawin adelah jugak kekerapan membeli.. tapi sejak dah ade anak ni dah kurang sikit.. lebih bnyk pade keperluan anak hihihihi... ;p

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:ikatankasihku

yup..betul tu kak!! perempuan ni memang kuat berbelanja hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:IntaNBerliaN

yer laa pas kawin kena utamakan keperluan keluarga kan kak.. ;-(

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:mizzkechique

hahaha sama laa kita..suka beli barang yg takde dlm list sudah nya dah over budget hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Masya

yer semua pink sebab suka pink hehehe..yer laa pas kawin macam2 nak diutamakan terutamanya keperluan anak2 kan..

Lya Colours berkata...

honestly, saya bukan kategori itu
yang tiap2 bulan beli beg,kasut, baju etc
saya beli bila perlu je kot
saya seorang yang x suka shopping, dan x suka teman orang shopping.gila punya leceh teman orang ni. hihi
saya hanya akan pergi shopping bila perlu je la. macam handbag, online shopping ada. so far dah 3-4 handbag gak saya sebat on9. so far puas hati la dgn kualiti dia

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Lya Colours

ooo kaki online shopping ar ni ekk..ko kata tak minat shopping tp yang 3-4 handbag yg ko sebat tu cmne kira tu plak Lya ooiiiii..hahaha

LydSunshine berkata...

Saya dulu masa sebelum kawen, lama gile stop beli brg2 utk diri sendiri. Jimat. Nak kawen. Pastu skrg ni kalau beli pun sebab kena replace baju2 lama yg dah tak muat. Tupun sebab terpaksa beli, kalo tak dah takde baju nak pakai. Huhu... Serius gemuk.

YNA HERMOSA berkata...

mmg pempuan begini, susah kan nak berubah? huhuhu

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:LydSunshine

hehehe senang hati..kan Lydi dah kawin kan sebab tu badan makin naik..hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:YNA HERMOSA

yer Yna..sangat2 susah terutama pada diri saya..susah nak kawal sikap suka berbelanja saya ni..

khairul berkata...

bagi abg sama jer sifat ni samada pd lelaki atau perempaun..klu lelaki borosnya pd kereta dsb nya

shahrazali berkata...

btol !!!!!!! setuju !!!!!! hehehe...
keinginan mcm di atas ni ada pada semua wanita.....

tapi,, sesetengah jek yg mampu tunaikan keinginan mereka sendiri... atas alasan pengurusan kewangan sendiri or dpt pakwe kedekut..haha..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:khairul

yer betul tu contoh terdekat mcm geng2 kereta hangpa kannnnn ahakss

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:shahrazali

yerla sesetengah je mampu buat mcm tu..berbelanja mmg boleh tp ikut kemampuan..kamu pakwe dlm kategori mana?? kedekut ke tak hehehe

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

nsb bek sy x obses hal2 gini..ikut suka gak..hikhik.

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:nuyui a.k.a miss YUI

yer ke yui tak obses ni..leh caya ke hehehe..

aimie amalina berkata...

heeee
pompuan mang cm tu kan
baru semlm tulis pas ni,
dok letak pegang letak pegang kasut
tambah2 offer


adoiii

skrg ni kene pikiiir byk kli, perlu beli ke tak
hehehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:aimie amalina

pasni tak payah pegang letak pegang letak dah tau..kalau dah pegang tu pegang jer terus hehehe..menghasut ni

Teenager Housemaid berkata...

sangat tepat..
haih.. tataula macam mana kalau tak buat beli tu semua..
wanita mmg ade 9 nafsu..
nafsu shopping yg paling teruk..hoho

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Teenager Housemaid

yer laa macam dah takde ubat jer nak hilangkan penyakit suka benda2 ni semua kan..ahaks!!!

Kancil 8349 berkata...

sebagai perhiasan diri....

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Kancil 8349

yer betul tu..org perempuan kan mmg mcm tu.. ;-)

♥ aeryn ♥ berkata...

hehhee reen suka sangat beli benda2 mcm ni but reen tahu semua ni membazir.. now im trying to reduce it due to the financial problems for now.. sigh...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:♥ aeryn ♥

ok pasni aeryn takmo membazir ekk..hrp2 impian utk belajar menyimpan tu akan tercapai..

sharahgorgeous.blogspot.com berkata...

aku suka belanja gak tapi lagi best kalau hang belanja aku...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:sharahgorgeous

yela2 nanti aku belanja hang huhuhu

miss niedNied berkata...

huhuh... yap2!! kdng2 tuhh smpai terbeli bnda yg sama. haihh.. :) perempuan dgn beg,baju,kasut & make-up tk bole berpisahh . :D

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:miss niedNied

hehehe memang betul..betul sgt2!!

QasehnyaRania berkata...

jangan pisahkan kan kami....hehe

lawa kasut tu pink colour...
mentang2 suka pink sume echa letak pink yer...

echa dok area mana penang?