02 Januari 2012

Yang Muda Hormatkan Yang Tua Tapi Yang Tua???


Assalamualaikum Semua..
Cuti tahun baru ni aku balik kampung aku kat Perak..on the way tu hujan turun lebat sangat2..tapi aku drive gak sebab aku gerak pun dah petang..kang aku berhenti kat perhentian jadi makin lambat lak aku nak sampai kampung..disebabkan hujan lebat jadi cuaca jadi sejuk sangat tambah2 lak pasang air-cond lagi laa bertambah sejuk..kang tak pasang aircond lagi laa langsung tak boleh nak drive..


Jadi aku berhenti singgah kat Perhentian Sg.Perak untuk ke tandas (paham2 jela bila dah sejuk2 ni).. ramai gak yang berhenti singgah kat situ..jadi lepas park keta aku g laa toilet..toilet ada 2 je, pastu semua penuh..ramai gak sampai kena beratur..takpe laa aku pun beratur mcm orang lain jela..tapi yang jadi tak syok tuu..depan aku ada seorang makcik dan bila makcik tu masuk toilet punya laa lama..takpe aku sabar gak tunggu..bila makcik tu bukak pintu aku nak masuk laa tapi yang aku jadi geram tu,bila makcik tu tak nak kuar dok berdiri tercegat kat pintu tandas..dalam hati aku, ni apa hal lak orang tua ni?? dok tercegat apa lama2 kat depan muka aku ni?? rupa2nya makcik tu nak cakap ngan anak dia yang sama2 beratur kat belakang aku..dia boleh slumber jer cakap kat anak dia.."haa masuk laa cepat..meh sini.." aku terus terdiam kat situ..makcik tu terus tarik tangan anak dia suruh anak dia masuk toilet..


Tapi anak dia tu tak nak sebab pada aku anak dia segan laa sebab potong barisan kan sedangkan ramai lagi yang beratur depan anak dia..anak dia cakap laa" taknak laa mak, kan akak ni beratur dulu biar laa akak ni masuk dulu..mak tunggu kat luar jela.." yang makcik ni leh buat muka tak bersalah terus tarik tangan anak dia..pastu leh slumber cakap kat aku "bagi anak makcik masuk dulu" wah dalam hati aku makcik ni apa hal laa buat perangai..bukan nak bising pasal hal yang kecik tapi ada banyak sebab kenapa aku jadi geram..



Sebab pertama, aku ni dah nak terkucil giler aku dah rasa pundi kencing aku dah kembung je..sebab kedua, tak boleh ke ko nak belajar hormat orang lain...biar laa anak ko beratur elok2 sedangkan orang lain pun beratur apsal anak ko tak boleh nak beratur tunggu giliran ke?? abis bila ko dah masuk dalam toilet tu dulu, boleh lak ko bagi anak beranak ko satu family masuk toilet tak payah beratur sedangkan orang lain dok tunggu beratur bagai?? last2 aku malas nak bising jadi aku pun bagi jela anak makcik tu masuk dulu..aku cakap" takpe2 masuk laa dulu.." malas nak layan makcik perangai yg mcm bengong je..anak dia muka cam malu2 je sbb bersalah kot sbb mak dia buat perangai macam tu..


Kesimpulanya kat sini, aku  bukan tak hormat kat orang tua atau orang yang lebih tua dari aku tapi pada aku kita hormatkan orang yang lebih tua dari kita tp orang yang lebih tua yg tak hormat kat orang yang lagi muda macam mana kira pulak tu?? hisshh sabar jela banyak2..

38 ulasan:

Masya berkata...

saboooo jerlah....

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To: Masya

Haa tu laa pasal..sabar jela

Teenager Housemaid berkata...

yup, kita memang lah hormat pada orang tua.
but orang yang lebih tua pun should learn how to respect youngster..

haish..sabar jela..

sy pun pernah alami bende mcm ni tapi situasinye lainla...-_-'

mcm2

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Teenager Housemaid

yer betul tu Cik M..!!

ubaidillah zulkefli berkata...

nak org respect kte..kte kne respect org .. kalo org tuh x respek jugak peduli hape..libas jek laju2..keh3

ikatankasihku berkata...

mmg ramai org yg takde kesedaraan sivik ni..akibatnyer nyusahkan org lain gak...hu3

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:ubaidillah zulkefli

hahaha yer kita kasi libas je laju2

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:ikatankasihku

memang menyusahkan pun..agaknya diorang ni tak sedar yang diorang ni langsung takde nilai moral yg betul..

Cikpuan rara berkata...

sekurang kurang nya kalau dye ckp makcik nk tumpang bg anak makcik dulu ok lah jugak kan.mst sejuk je hati kan.ni x,adehhh biasalah manusia.kalo rara dh lama kencing kat situ gak.

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Cikpuan rara

hahaha biar betul rara nak terkucil kat situ gak?? lawak ar rara ni

IntaNBerliaN berkata...

bila jd camni.. mmg anak pun rasa malu dgn peel mak kan...

Lya Colours berkata...

aduhai makcik2, dah tua pon perangai buruk. baik kau buat toilet sendiri je makcik. kat semua rnr, ko buat toilet sendiri. so jgn kata anak kau, ipar duai kau semua boleh guna tanpa beratur

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:IntaNBerliaN

betul tu, buat malu anak jer ada mak perangai macam tu..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Lya Colours

hahaha ko kan Lya kalau ayat tak buat aku gelak memang tak sah kan..lawak ar ko Lya..

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

pernah alami mcm ni..mmg geram aje tgk..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:nuyui a.k.a miss YUI

haa tau takpe..geram bila ada gak makhluk yang perangai mcm ni walaupun umo dah tua..huh

khairul berkata...

geram klu kena camni

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:khairul

kalau kamu geram..saya lagi ler geram huhuhu..makcik tu mmg bikin panas jer

shahrazali berkata...

nape x masuk skali jek mak n anak dalam satu msa...hehehe.... mak cik tu x patut..pntingkan diri..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:shahrazali

hahaha masuk sama2 sekali ekk senang leh jimat masa kan..baru 2 in 1..

Kancil 8349 berkata...

teruk perangai...apapun tulah gelagat manusia...mungkin hari nie kamu jumpa orang macam tu...hari lain kamu jumpa orang yang baik...sabarlah

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Kancil 8349

harap2 macam tu laa kancil

NiaLidia. berkata...

salam, haritu ada daftar GENG fiQ'Ra ke? blogger card dah lama di siapkan.. boleh refer link ni http://fiqracake.blogspot.com/2011/12/blogger-card-geng-fiqra.html ... berharap dapat letakkan blogger card di blog dan semua ahli geng fiqra, wajib meletakkan kad itu.. kalau nak undur diri dari geng fiqra, beritahu di email, fiqra91@gmail.com.. kerjasama awak amat dihargai ^_^

aimie amalina berkata...

huuuu
hentian kat sg perak mang ramai gile owg kan..tapi slalu benti sane gak, nak kencing dan beli buah
hehehe

tap kalo dh jadi gni mang geram abis..kang kate x hormat plak
wuwuwu..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:NiaLidia

ok..tq.take note!! ;-)

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:aimie amalina

tu laa dok maki dlm hati jela..kang maki dpn2 makcik tu kasi sound setepet kang kata kita kurang ajar plak..

^^eKaTiKaH^^ berkata...

itulah perangai manusia sekarang.. :/

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:^^eKaTiKaH^^

manusia kan macam2 ragam ;-)

J.Syazwana berkata...

kalau kite pon bengang. huhuhu

malu betul dapat emak macam tuh kan.
hehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:J.Syazwana

dah nasib dia dpt mak mcm tu..huhuhu

LydSunshine berkata...

Rasanya tu bukan pasal tua atau muda tu. Tapi kesedaran sivik. Ramai je orang muda yg buat perangai potong barisan tanpa rasa berdosa. Sepak punggung derang kang baru tau. Dem.

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:LydSunshine

yer sepak jer punggong sape yang takde kesedaran sivik tu

anitadiana berkata...

sabar aje lah..kak ita pun pernah kena...anak yg lebih berotak daripada mak...mcm ne...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:anitadiana

tu laa..patut lagi tua lagi laa berotak kan kak!!!

Munnafendy berkata...

eh makcik tu...anak die lg pndai bsopan.malu je

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Munnafendy

yang muda lak tau nak bersopan..yg tua plak main hentam jer kan!!

CikguShikin berkata...

memang bengang ni..kalau situasi ni jadi kat saya, saya jeling je org tua tu..xjawab dia ckp, pandang je tpt lain.hahaha..tak elokk tu..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:CikguShikin

kalau ikut hati rasa nak buat je lebih dari jeling tapi apa kan daya pikir dia tu org tua..dah pangkat mak2 saya..jadi sabar jela..