18 Disember 2011

Wanita Dan Novel-Novel Cinta....


 
Assalamualaikum Semua..
Aku baru je beli 2 buah novel..mula2 ingat nak beli 1 je tapi disebabkan aku ni pembaca novel yg tegar jadi aku beli jela dua2 sekali..payah sangat nak pilih yang mana 1 yang aku nak beli..dua2 mcm best jer walaupun aku tak baca lagi baru sekadar baca sinopsis belakang novel tu jer..biarlah pada orang lain aku agak terlambat untuk baca novel ni atau dalam erti kata lain novel ni dah diulang cetak baru aku nak terhegeh2 nak baca..aahh biarlah janji aku baca gak..aku beli sendiri bukan pinjam novel orang lain pun..aku tak tau laa sekarang ni aku dah jadi pengumpul novel pulak..dah penuh rak buku ngan  novel2 ni..serius semua novel2 yang ada dlm koleksi aku semua novel cinta..aku tak berapa minat novel yang mcm ala2 seram dan mistik ni..aku suka novel genre cinta komedi romantik ke ataupun yang sedih sangat2 sampai aku pun boleh tangkap nangis time baca novel tu.. wahh aku nangis time baca novel??macam tak percaya jer.. panas bikin pecah lubang!!




Kebiasaannya perempuan yang suka membaca novel2 cinta ni..Lelaki pulak cuma suka baca komik dan majalah contoh macam majalah kerete ker, haa satu lagi apa ke nama majalah yang untuk kaki pancing tu??Majalah Pancing ke Joran entah..Eehh sape ingat angkat tangan!!! tetiba lupa laa pulak..Ada pendapat kata orang yang suka baca novel ni, orang yang kuat berangan..Iye  ke?? Boleh percaya ke pendapat tu?? tapi pada aku laa memang laa baca novel ni boleh buat kita macam berada dalam novel tu..sebab kita dah membaca sepenuh hati jadi timbul laa satu perasaan sebab kita benar2 menghayati cerita..




Sebab tu laa bila kita betul2 menghayati cerita tu kadang2 boleh buat kita menangis dan sedih bila ada part2 yang betul2 sedih..kadang2 pulak kita tersenyum2 baca novel tu contoh kalau part2 jiwang dan romantik..fuhh kena plak kalau dalam cerita tu hero nyer hensem dan romantik..waahhh jiwang tahap tak hengat..alaa lagipun sebagai perempuan kan memang dah ada sifat semulajadi yang senang tersentuh dan manja..jadi dah tentulah bila kita baca novel tu konon2 kita mengharapkan agar kita juga dilayan dan dimanja dan melalui kisah cinta yang sangat romantik macam dalam novel tu..



sepatut nya orang lelaki kena baca novel laa..baru diorang tahu macam cara nak pikat hati wanita..tapi biasa laa orang lelaki ni mana nak baca buku yang tebal2 dan beratus2 muka surat ni..aku rasa diorang baru baca dalam 5,6 helai muka surat, diorang dah layan tido agaknya..tapi tak dinafikan ada jugak lelaki yang suka baca novel cuma peratusan tu kurang laa..harap2 lelaki2 yang suka baca novel2 cinta ni boleh la lebih memahami jiwa wanita..chewahh dah kuar ayat2 touching tuuu...






23 ulasan:

ILA HonEyBuNNy berkata...

nak pinjam satu novel..hehe..
lelaki jarang baca novel..ayat novel kn jiwg2 ckit..hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To: ILA HonEyBuNNy

ala lelaki xmo baca novel tapi kan kadang2 diorang ada yg lagi terlebih jiwang dari kita..

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

membaca bila mood menjelma..hikhik..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To: nuyui a.k.a miss YUI

membaca ni kena ada mood..tapi bila mood tu dah datang, apa keje pun tak jadi..asyik mengadap novel tu jela..

khairul berkata...

wife abg rajin baca novel..abg lak..hmm malas membaca :)

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To: Khairul

oooo malas membaca yer tapi rajin modified kete jer kan..

ikatankasihku berkata...

org pompuan mmg cepat tersentuh bila ianya melibatkan perasaan, org laki kureng sikit bab ni..hehehe

Teenager Housemaid berkata...

hehe org perempuan mmg suka membaca novel..:)

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To: ikatankasihku

yer betul tu kak..org perempuan memang cepat tersentuh..skit2 je dah touching..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Teenager Housemaid

yer betul tu...kalau ada yg tak suka pun minor jela

Lya Colours berkata...

novel is my passion!!!!
setiap bulan wajib beli. kurang2 pon 1
kalau awk nak saya suggest novel apa yg best, roger2 ye. hehehee

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

p/s: beli kat tf value mart..hikhik..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To: Lya Colours

yer sama la kita Lya..tiap2 bula wajib beli novel..tu yg dah tak sedar novel makin melambak2 kat rak.ok time kasih Lya..nanti saya minta Lya suggest novel yg best2 ek

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To: nuyui a.k.a miss YUI

alamak kat Penang ni kat mana lak nak cari tf value mart tu yui..

~kiinaa~ berkata...

novel bicara hati layan tak? best jugak tu ^^

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:~kiinaa~

emm belum baca lagi novel tu..xpe nanti saya cari novel tu yer..time kasih bagi info yer kiinaa ;-)

m!3yr4h_LolLy berkata...

novel cintan cintun nie best. kadang2 boleh buat kita menangis. keh keh

~kiinaa~ berkata...

baca la, best ^^

follow u too and put in my blog list :)

~kiinaa~ berkata...

baca la, best ^^

follow u too and put in my blog list :)

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To: m!3yr4h_LolLy

yer betul tu..tapi tak kisah laa nangis pun bukan ada org lain nampak kita feeling lebih sebab baca pun sorang2 dlm bilik..hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To: ~kiinaa~

ok ni kira novel yg wajib cari la ekk..time kasih yer kina sebab follow dan sudi buh blog sy dlm blog list kina..

Masya berkata...

saya pun baru habis baca satu novel keimanan cinta best jugak... nnt free sy publish...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To: Masya

haa ok nanti buat entri pasal novel tu yer!!! ;-)