27 Januari 2012

Ya Allah..Nasib Baik Tak Terpegang!!!

Assalamualaikum Semua..
Hari ni Jumaat kan jadi semua orang tau bila hari jumaat jer time rehat tu panjang..jadi tadi aku ngan My BFF, Sarah pergi laa jalan2 window shopping sebab dah tak tau nak beli apa..saja jalan2 gitu..jalan punya jalan kami pun masuk laa satu kedai yang jual macam2 jenis gelang2 n pendek cerita aksesori yang pompuan suka laa..antara yang aku suka bila ada jual barangan kulit..memang kedai tu jual aksesori yang ala2 sarawak gitu..macam barang yang jual kat Central Market tu..aku pun dok belek2 la dari satu gelang ke satu gelang tapi yang aku jadi sangat2 terkejut bila gelang terakhir yang aku pegang tu aku ada ternampak satu barisan gelang2 kulit yang dibuat dari kulit babi..Ya Allah nasib baik aku tak terpegang..giler ke apa letak hampir2 satu tempat dengan gelang yang lain!!! aku nampak kat situ ada tag Non-Halal dan tag Pig Skin..apa punya bodoh laa tokei kedai tu..kadang2 cina2 ni bukan nak jaga sensitiviti orang2 Islam ni..kot yer pun nak jual gelang dari kulit babi pegi laa letak kat satu tempat khas..memang laa dah letak tag tapi dah sibuk dok pilih2 tu mana laa perasan betul tak??? erm bila ternampak jer terus aku hilang mood dan terus keluar dari kedai tu..cuba laaa pikir kalau laa aku terpegang gelang tu, kat celah mana aku nak samak tangan aku ni..dah laa kat tengah2 shopping mall ngan aku nak masuk ofis lepas lunch hour tak ke haru nama nyer?? apa pun aku bersyukur Tuhan tu tetap melindungi diri aku dari tersentuh benda2 macam tu..alhamdulliah..

31 ulasan:

Lya Colours berkata...

sepatutnya tag tu kene besar supaya orang senang nampak
kalau kecik, mana la kita perasan. lagi la tengah ralit2 tengok gelak
tak jaga sensiviti btol

eintan nurfuzie berkata...

isk2..patutnyer kena la besar2 tulisnya dan klu boleh asingkan jauh2 dri yglen..isk2...x menjaga sentiviti umat islam la

LydSunshine berkata...

Mmg tak patut.

Masya berkata...

ishh.. nauzubillah.. nasib baik echa perasan.. kalau tak perasan kan haru dibuatnya...

diana berkata...

patutnya kena latak kat tem[at khas la...
supaya tak terkelitu..kan??

Nieda berkata...

Cina ni ingat org Islam tak boleh pegang/makan/sentuh tu ikut adat saja.
Macam kisah kat Pasaraya kat Kamunting tu.Boss marah cashier yg pegang berlapik daging babi.

sharahgorgeous.blogspot.com berkata...

aku kira nak suruh hang samak jer. nasib baik belum pegang lagi. kalau tak dengan aku2 sekali kena samak.

agak masalah berkata...

sekarang ni memang ramai yang saja cari pasal dengan org Islam. so beware yer

saya sudah sertai tapak ini hehe

laskar pelangi berkata...

lol! bahayanyeeee..kena hati hati ni..

cik najihah berkata...

erk..seeloknye x payah belikan

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Lya Colours

mmg betul tu.bila dah ralit mana nak perasan kan!!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:eintan nurfuzie

yer betul kna asingkan dan tulis besar2..senang nak nampak

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:LydSunshine

memang tak patut pun!!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Masya

tu laa pasal klu tak tak pasal2 kena samak..adoiii

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:diana

yer betul tu kak!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Nieda

cina ni standard laa main belasah jer tak tau hormat sensitiviti orang islam

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:sharahgorgeous

ha laa aku lagi terkejut tau..kalau laa aku terpegang aku tak kira dgn hang2 sekali kena samak gak..kira kita samak secara berduet hahaha

saffiya_aleesya @ echa berkata...

to:agak masalah

yup saja cari pasal tu yang macam2c jer cara diorang nak buat..langsung tak hormat orang islam!!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

to:laskar pelangi

yer kena hati2 pasni n saya takkan masuk kedai tu lagi

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:cik najihah

memang tak beli apa pun..mood pun hilang n terus blah dr kedai tu

IntaNBerliaN berkata...

kdg2 org cina ni xpaham... yg dia tau.. xhalal tu xleh mkn je..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:IntaNBerliaN

tu laa pasal sabar jela bebanyak..

Cik Ina Do Do Cheng berkata...

eee ada ye gelang kulit babi.letak tag pun tak guna kalau dicampur ngan yg lain, cina kamapung selalu cam tu .

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Cik Ina Do Do Cheng

tu namanya cina bukit kak..sebab tu bengong tahap gaban sampai tak tau respect agama org lain!!

mizzkechique berkata...

hurmm, MK pernah tersarung kasut yg ada lining pig skin.. demit!!! kt ZARA, fhm² je la.. dh la tag kecik nk mampos, mn nmpk.. gelabah giler ms tu.. siap tnye ustaz kena samak ke x.. dia kata xyah sebab kulit tu dh diproses n kering.. haishh, klu x jd hal gak nk samak bagai.. bangang...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:mizzkechique

tu laa sama laa mcm saya memang rasa tersentap bila ternampak tag pig skin tu..

ikatankasihku berkata...

nasib baek, nasib baek....huhuhu

anitadiana berkata...

nasib baik..tak jenuh nak samak..kena tak sound aje cina kedai tu...bodoh sangat....

anisalya berkata...

tak ada sensitiviti langsung. mujur tak terpegang. kalau tak mesti haru-biru.

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:anisalya

tu ar haru kalau terpegang!!! jadi keje nak samak plak!!

Juliet_iRa~" berkata...

alhamdulillah..:)..

kadang2 diorang mmg tak sensitif kan..