10 Januari 2012

Dah Jadi Mak Budak Dah..Bawak2 Laa Berubah

Assalamualaikum Semua...
Fuhh dah berapa hari aku tak update blog..aku tengok blog kawan2 yang lain laju jer bertukar2 entri..kejap2 je dah update, kejap2 je lagi dah ada entri baru..aku plak?? entri aku keras tang tuu jela tak berupdate..tapi takpe walau blog aku tak berupdate sehari dua ni aku tetap gak datang melawat kawan2 dan bagi komen..tapi ramai gak kawan2 datang melawat blog aku..setiap komen korang aku balas yer tanda menghargai kawan2 cuma bila dtg tu takde entri baru..ibarat datang rumah bujang, jamu air kosong je..eehh apa aku merepek ni..dah jom2 start sessi bercerita..jgn buang masa je k..hehehe




Aku nak cerita sikit tentang perempuan mengandung ni..aku bukan nak cerita pasal bab2 mengandung (aku bukan doktor ataupun mak bidan) tapi aku nak sentuh bab pakaian perempuan mengandung ni..Sebab aku nak kongsi 1 cerita, ari tu aku pegi Queensbay Mall pegi tengok wayang, pastu time tgh tunggu waktu nak masuk wayang tu, aku terpandang ada sepasang suami isteri pun tgh berdiri sama2 dok menunggu..dan aku tgk si isteri tu tgh mengandung tapi yang aku jadi tak berapa minat tu bila pakaian si isteri tu...adoiii aku rasa dah macam dia berbogel  depan khalayak ramai jaa..dia pakai legging(faham2 jela legging ni kan..ketat mak tat..) dua batang kaki ko leh nampak real je bentuknya pastu dia pakai plak baju ntah aku pun tak tau laa nak kata baju paa.aku tgk dah macam sarung nangka jer dari warna yang sama warna coklat / warna kulit..pastu baju tu pendek plak tu..suar ketat, baju singkat dan ketat pastu plak tengah mengandung dengan perut membesar ke depan..cuba korang bayangkan macamana rupa si isteri yang tengah mengandung tu..?? aku yang perempuan ni plak jadi segan dengan lelaki2 yang ada kat situ..



Dan yang paling aku tak faham, sebelum diorang kua umah, suami dia tak tengok ker pakaian isteri dia?? apa fungsi ko sebagai suami jika ko tak boleh menasihati dan menegur isteri jika betul2 isteri ko tu memang dah tak reti etika berpakaian..dan si isteri plak, dah tak reti ker nak menjaga maruah suami, apa ko rasa, ko jadi bangga ke bila ko pakai baju ketat suar ketat, konon saham ko naik laa ekk walaupun time tu ko tengah mengandung..konon nak kata ko ni HOT MAMA laa ekk..buat tambah dosa suami ko jer..


Kadang2 aku tak faham, ada sesetengah perempuan2 yang tgh mengandung ni, suka sangat pakai baju ketat2..cuba laa korang cari baju yang selesa untuk perut korang yang makin membesar tu..kesian aku tgk perut korang tu, terkepit jer dgn baju2 ketat..leher baju plak kalau boleh dah macam nak tunjuk2 dada..tau tak bila perempuan mengandung segala saiz badan korang akan membesar jadi faham2 sudah laa..jadi cari laa baju yang sesuai untuk ibu2 mengandung..cuba laa pikir dah jadi mak budak dah pun, cuba laa bersikap matang..nak kata konon2 bila pakai baju mengandung yang besar sikit nak kata nampak tak menarik atau takde design yang cantik2?? tipu laa kalau itu alasan nyer..memang la apa2 baju pun bentuk perut korang tetap nampak dah nama pun korang tengah mengandung kan.. baju mengandung pun ada fesyen tersendiri..yang cantik2 comel2 dan selesa dipakai..dan yang paling penting sedap mata memandang..cuba laa pikir, kalau si bakal ibu2 ni pun tak boleh pikir yang terbaik untuk diri sendiri macamana laa si bakal ibu2 ni nak bagi didikan yang terbaik pada si anak yang berada dalam perut tu?? pikir2 kan laaa..

56 ulasan:

laskar pelangi berkata...

betul tu.saya pun ada juga jumpa perempuan camtu.bukan nak mengumpat ke apa.tp sama2 mengambil iktibar kan:)

dah la preggy.pakai sendat sendat.kesian baby dalam perot. huuu~

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:laskar pelangi

yer betul..sama2 ambil iktibar..sian kat baby tersepit je..

IntaNBerliaN berkata...

huhu... akak xleh + xpnh pakai gitu... gerenti hubby akak marah.. even pakai baju tshirt tp ketat sbb perut dah besar.. hubby xbg kuar umah, suh tukar baju lain.. hihii

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:IntaNBerliaN

bagus laa macam tu, suami isteri sama2 saling menjaga air muka..perut kak ina besar ekk..alisha tgh membesar dlm perut time tu hehehe..tgk skrg alisha makin bijak kan..

ikatankasihku berkata...

tak yah ler nak seksi sgt , kan perut tu semua dah kembang,,,sakit mata org lain yg tengoknyer..huhuhuhu

Si BuDaK KaChAk berkata...

jaga lah segala pbuatan dan perckapan agar dalam kandungan tidak menerima nasib yang malang...

shahrazali berkata...

konon2 nyer pompuan mengandung moden la tu....

suami plak jenis x kisah bab2 agama...

nk tunjuk sgt dia org bandar yg jenis selamber...

mmg x patut diorg ni...xde yg menegur kot,,,xpun jenis x bole nk terima teguran org..

Hashira Yusoff berkata...

bb tu la pntingnya kahwin atas dasar agama.. suami dapat nasihatkn si isteri. Yang isteri pun adoii..seksi kemana? Hot mama? ape yg hot la prut bosa mcm tu. --"

mimie.. berkata...

alaa biasa la tew..dorang nak tunjukkan dorang tu masih boleh bergaya walaupun dah memboyot..padahal tak tahu mende tu memalukan bila pakai terlalu ketat..kesian baby kat dalam perut sebab kena himpit..hihihi

Lya Colours berkata...

suami kene tegas. dia tak tau ke dosa bini dia tu pergi kat siapa.

bukan setakat legging je weyh, baju maternity berlambak yang sendat mendat. aku x faham la. mungkin dengan menunjukkan perut dengan jelas lagi nyata menunjukkan kehebatan dia agaknya.haha

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

mgkin dah biasa dr awal..itu yg tak berubah..suami pon dah kenal cara gtu sblm kawn,tu tak tegur2..

xtau nak kata apa..huhu

sharahgorgeous.blogspot.com berkata...

Jangan aku jadi macm tu la...mau aku kena maki ngan Mr Azlee...

anitadiana berkata...

betul tu..tak remas ke pakai baju ketat-ketat ketika mengandung,,lemas kak ita tengok..kasihan beby kat dalam tu...

LydSunshine berkata...

Itu tak senonoh namanya. Tapi suami dia tu mmg agak dayus la. Takkan la takleh bezakan time isteri bogel dalam rumah dgn luar rumah. Kalau ye pun dah biasa tgk wife bogel kat umah, takkan nak share bentuk badan isteri dgn org kat luar. Suami akak, kalo akak pakai baju lama yg dah ketat utk kuar rumah, dia mesti mcm sengih kerang pastu dia tanya, baju lain ada tak? Hehe.

Nisa Greennnpanda berkata...

hihi~..same la kite.. xbrape sdap la tgk pmpuan preggy yg pki ketat2 nie.. cam nk show off lak..haha..

tp nurse dlu dh penah pesan kat sy, jgn pki ketat, bahayakn kandungan nnti.. >_<

dh follow awk blk dear.. ^_^

wahida berkata...

ish...ketat2 tak selesa lah...

Kancil 8349 berkata...

kurang ilmu kot orang macam tu...ataupun ndak tahu

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:ikatankasihku

yer betul tu kak..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Si BuDaK KaChAk

segala percakapan dan perbuatan kena jaga terutama time mengandung..effect kat baby jer nanti

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:shahrazali

tak menegur dan ditegur tu yang jadi macam tu..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Hashira Yusoff

hot mama laa sangat..huh takda mana nyer

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:mimie

ha'ah sian kat baby kan..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Lya Colours

yer betul tu..suami tak tegas laa tu yang boleh biar jer bini nak pakai pa pun time kua umah..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:nuyui a.k.a miss YUI

tu laa beza kawin ngan tak kawin yuii..kalau dah cara hidup tu serupa ja takde beza baik dok bujang..mana yg tak elok dulu kita perbaiki jd bertambah elok!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

to:sharahgorgeous

hahaha tau takpe..kang ada yang kena tema tapak tanganku di pipimu ahaks

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:anitadiana

kak ita tgk lemas kan, baby terhimpit dlm perut tu lagi laa lemas..;-)

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:LydSunshine

sengih kerang ekk..hehehe.cara tegur yang bagus..ada pendekatan yg baik.hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Nisa Greennnpanda

ntah dapat apa ntah nak show off bagai..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:wahida

erm betul tu..tak selesa!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Kancil 8349

bukan kurang ilmu atau tak tahu, tapi saja buat tak tahu

cik ika berkata...

baby uh mesti ta dpt bernafas..siannye..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:cik ika

tu laa cian baby kan!!!

FAIZ FAKHIRIN berkata...

Dunia akhir zaman katakan...marah lebih2 kekg si isteri mrh kata abg ni menyebok jer...hahahaa...xpn si laki tu pn suka org tgk isteri dia seksi...hidup ni mcm2, kalau xmcm2 bukan hidup la namanya...hehehee

msredcheesecake berkata...

Somi dia suka kot tengok bini dia gitu.... Entahlah....

anisalya berkata...

tak pernah pakai pun baju mengandung sebabnya perut kecik je. baju harian dengan kurung pun blh pakai je. tp mmg btl la. ada sesetengah org pakai baju time pregnant lbh dasyat drpd sblm pregnant.

Teenager Housemaid berkata...

saya pon tak paham motif orang mengandung tapi pakai ketat giler..
-_-'
kesian kat budak2 yang tengok...

mizzkechique berkata...

btl la, ramai yg mcm tu.. pakai ketat² nmpk segala bonjol..malu..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:msredcheesecake

kalau suami dia suka, biar jela pakai kat umah je tak payah la sampai pakai keluar umah

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:anisalya

wah untung laa perut kecik tak payah pening2 nak tukar UNIFORM hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Teenager Housemaid

motif utama nak kata diorang ni walau pregnant masih lagi bergaya dan seksi gitu

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:mizzkechique

hahaha nampak segala bonjol ekk

Cikpuan rara berkata...

rara rs mmg trend ibu2 skrg ni lah kak cm tu.mmg ramai yg rara tgk cm tu.pelik kan.tak tersiksa ke?hmm melayu ke tu kak?

Dalila Hamid berkata...

perasan jga klau dlu org mgandung pkai baju longgar2.. tpi skrg apa trend pun x tau... ketat2 smua

Cho Zila berkata...

nak buat camner nak gak bergaya... kadang2 tak fahamkan... tak kesianker yang dalam perut tu...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Cikpuan rara

yer org melayu laa rara..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Dalila Hamid

tu laa makintak faham, klu dulu2 pakai baju mengandung longgar2 labuh2..kalau pendek pun had bwh lutut sikit..tp skrg adooiii tak tau nak kata pa..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Cho Zila

tak salah kalau nak bergaya time mengandung ni..sebab kadang2 kita faham ada setengah orang tetiba je suka bergaya, suka make-up time pregnant tapi jgn laa over sangat..

Kancil 8349 berkata...

jomlah singgah ke blog Kancil...nak taw jawapan WW 22 Kancil...

http://kancil8349.blogspot.com/2012/01/jawapan-daripada-wordless-wednesday-22.html

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Kancil 8349

haa ok2 saya datang skrg jugak hehehe

Cik Ina Do Do Cheng berkata...

tima kasih singgah blog cik ina ye.


konon nak tiru omputihlah tu, mengekalkan kesekssian walaupun pregnant.opsss laser plak : )

Cik Ina Do Do Cheng berkata...

tima kasih singgah blog cik ina ye.


konon nak tiru omputihlah tu, mengekalkan kesekssian walaupun pregnant.opsss laser plak : )

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Cik Ina Do Do Cheng

seksi tapi seksa jer tengok..hehehe

aimie amalina berkata...

hehehe..pelik kan ragam2 org berpakaian ni..,

sebenanye org peknen lag nmpak seksi, tmbh plak bile pkaia cenggini, aihh lagi seksi la kan..heee

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:aimie amalina

nak seksi kena seksi kat umah jer..takkan laa nak segala bentuk badan bagi org lain tengok..

Totie@Tomy berkata...

betul seksi tu untuk suami cukuplah..tak pasal2 suami nak kena tanggung dosa isteri...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Totie@Tomy

yer betul tu..