05 Januari 2012

GULA KAPAS @ COTTON CANDY


Assalamualaikum Semua..
Minggu ni, banyak mengingatkan aku tentang zaman kanak2 sebab minggu ni kan minggu pertama dan minggu permulaan melangkah ke alam persekolahan bagi budak2 darjah 1..Jadi antara perkara yang aku teringat ialah GULA KAPAS @ COTTON CANDY..yang memang menjadi kesukaan aku masa budak2 dulu..dah besar2 pun aku suka juga gula kapas ni..tambah2 yang warna pink tu..mmg laa rasa nyer sama jer tapi aku suka warna pink jadi aku nak makan yang warna pink laa..hehehe..

 

Dulu2 bukan main seronok lagi bila mak atau abah belikan gula kapas..kami adik beradik dapat sorang satu..happy jer time makan tu..gelak2, lari2 sambil pegang gula kapas tu..ha laa happy time tu sbb budak2 mana ada masalah kan..tau makan, main, tido..tu jela keje nyer..tak pikir pa pun!!


Tapi mak dan abah tak laa selalu sangat beli sebab gula kapas ni kan sangat2 manis..jadi bahaya untuk kesihatan makan manis2 ni..kang ada lak yang gigi jadi rongak hehehe..aku suka letak lidah aku kat gula kapas tu..nanti kan gula kapas tu jadi cair hehehe best jer rasa..pastu bila kita makan banyak2 nanti rasa kat gigi melekat2 sbb gula dah banyak cair dlm mulut..manis sangat2..mak mesti suruh basuh tangan sebab tangan aku mesti melekit2 pas makan gula kapas tu..budak2 faham2 jela kan..


Sekarang ni pun beli jugak kalau terjumpa kat pasar malam ke atau tak kisah laa kat mana2 pun..serius aku ni nama jer dah besar tapi aku masih lagi ketagih benda yang aku makan masa kecik2 dulu..mak aku pun perasan benda tu..jangan tak percaya aku masih lagi suka lolipop yang warna warni tu, koko crunch, honey star, milo nugget dan banyak lagi..kadang2 mak aku tegur "adik ni macam budak2 laa.."  argghh aku tak kira janji aku leh lepas gian hehehe

47 ulasan:

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

sedap pe kan//hihi.

Lya Colours berkata...

aku tak suka sgt makan cotton candy ni, sebab kurang suka manis. rasa sket2 bleh la. huhu

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:nuyui a.k.a miss YUI

yer sedap..manis jer.

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Lya Colours

yela sebab dia terlalu manis..manis dia tu sangat2 halus jer rasanyer..boleh makan sekali sekala jer..

.: iEyLa :. berkata...

alamak..tetibe teringin..cane ni dear??hihi

ikatankasihku berkata...

dulu suka makan, skrg susah gak nak jumpa

LydSunshine berkata...

Owh, saya sgt2 suka cotton candy. Lama dah tak makan. Nak gi beli segan. *ceh, mcm le cotton candy tu setaraf dgn kondom. ngeeee*. Balik nnti nak singgah petronas la beli gula kapas. Sedapnya makan benda2 yg tak perlu kunyah ni. Lagi satu, sama la awk, sy pun suka lagi makan makanan masa saya kecik2 dulu termasuk chupachup, honey star, eskrem paddle pop dan super ring. Hahaha.

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:.: iEyLa :.

hahaha teringin yer..kena cepat2 gi beli yer

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:ikatankasihku

akak cari jer kat pasar malam ker, kat kedai mesra petronas pun ada gak..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:LydSunshine

ala tak payah segan2..g jer beli. yer kita sama laa..suka makan makanan budak2 kan hehehe

IntaNBerliaN berkata...

gula kapas ni zaman kecik2 fav.. zaman dah besar skrg dah kurang sbb baru nak terasa kemanisannya.. hihii...

ps : thanks tau bg urll blog tu.. sy dah terjah :-)

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:IntaNBerliaN

makan2 jugak kesihatan kena jaga kan..kurangkan makan benda2 manis.

p/s:sama2..tu blog mber ofis!!

Cikpuan rara berkata...

sedap kan.rara suke yg ada cone aiskrim kat atas dye tu.hehe

nur anis berkata...

suka letak dalam peti sejuk, sejuk je rasa..hihi

Asyikin berkata...

heeee, takley makan gula-gula kapas nie, manis sgt ! =.='

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Cikpuan rara

yer memang sedap dan manis2 sangat

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:nur anis

yer ker..tak pernah try plak letak dlm peti ais..selalu beli2 terus makan jer ahaks

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Asyikin

memang laa..tapi makan sekali sekala boleh kan..hehehe

ubaidillah zulkefli berkata...

adik??? huh..tringin jugak nk parent pangil adek..sob2..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:ubaidillah zulkefli

ha la tu kan panggilan utk anak bongsu..hehehe

shahrazali berkata...

sedap,,,tp manis sgt la... dulu kecik2 sllu gk makan...

bile dah sesar ni,,belikan utk anak saudara jek...tp kdg2 mntk gk sket2.hehe...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:shahrazali

hahaha lawak laa..eleh beli jer utk diri sendiri..tak payah nak cover beli untuk anak sedara konon hehehe

khairul berkata...

manis sgt tu

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:khairul

ala takpela bukan makan selalu kan hehehe

aimie amalina berkata...

huwaaaaaaaaaaaaa
kalau dpt gula kapas
atau halwa rambut ni
ase cm nak meroyan
suke sgt2!
skrg ssh nak dpt bile jmp mest beli nye
kekeke
smbil riang ria mmbawa nye
kikiki

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:aimie amalina

adoii.. sampai rasa nak meroyan ekk bila dpt gula kapas hehehe

Masya berkata...

mau balik saya beli ni.. lama tak makan tau.. terliur...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Masya

hahaha terliur ekk..ha ok awk g laa beli tau..belikan utk saya sekali ekk..kita mkn sama2 ahaks!!

Miss Purple Ungu berkata...

lama dh x beli gula2 kapas nih
dh besar gini segan plak nak beli haha :)

Dalila Hamid berkata...

waktu sekolah dlu2 mms suka makan gula kapas ni

Hanie_Dew berkata...

Sume bende bende yang ko sebut ki masih suka dr jecik sampai besar tu mmg sedap.esp milo nugget..uhhhhh..taj cukup kalau sebungkus.hihu

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Hanie_Dew

yea2 kita sama..suka milo nugget hehehe

AinsHa=) berkata...

sedapnya, lama tak makan...^^

Hanie_Dew berkata...

Betul jgk la kan beb berhubung je serata tmpt tp alih alih masih di tmpt yg sama.tp tak finafikan teknologi buat kita lebuh informative.

L berkata...

sedapnyer... nyum2.. nk beli kat pasar malam.. haha

jom baca sekejap =)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/iman-kita.html

sharahgorgeous.blogspot.com berkata...

sedapnya..terlioq aku tengok tapi aku dah xberani nk makan benda yang manis2 ni. Aku kan ada history kencing manis...seram pulak bila teringat bab penyakit ni...

El-Janna berkata...

huehhhh hr tu g pasar mlm dpt beli tau. best.. cair di lidah^^

btw thanks letak kite kt bloglist awk^^

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To: AinsHa=)

kalau lama tak makan pasni gi beli tau..jgn lupa beli utk saya sekali yer hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Hanie_Dew

yer betul tu..tapi kena pandai2 seimbangkan ikut keperluan..kita ada maklumat dan kita kena bergaul ngn orang di sekeliling kita..

Teenager Housemaid berkata...

wah..lama dah tak makan gula2 kapas..
teringin lak nak amakn..
zaman kanak2 mmg suka makan gula2 kapas ni..:D

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:L

ha'ah cari kat pasar malam..macam2 warna ada..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:sharahgorgeous

ha'ah hang tak boleh makan manis2 ni kang ada yang kena potong kaki plak..kang ada lak yg jadi usop wel-cha hahaha

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:El-Janna

best kan cair di lidah..kadang2 bila makan skrg ni rasa dah macam budak2 plak kan..aahh tak kisah laa janji dapat makan cotton candy ni..

p/s: sama2..leh tau awak update blog..leh komen laju2 kat blog awak hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Teenager Housemaid

masa kecik2 memang suka makan gula kapas ni..Cik M teringin ekk..hehehe

CekbOlat-bOlat berkata...

woaaa sedapnyewwww

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:CekbOlat-bOlat

sebab sedap laa saya suka hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

to:Dalila Hamid

ala skrg ni pun masih lagi boleh makan gula kapas ni kan..