16 Februari 2012

Main Pesan-Pesan Jer!!!


Assalamualaikum Semua...

Korang pernah tak alami situasi di mana member2 korang tak kisah laa member2 kat ofis ker, member2 satu U ker atau jiran2 korang sekalipun..pernah tak korang diminta belikan barang untuk diorang..maksud aku diorang ni berkirim minta tolong belikan barang untuk diorang konon2 diorang ni ada hal lain atau ada sebab2 lain yang sampai tak leh kuar pegi beli barang sendiri?? haa pernah tak?? confirm laa pernah kan sebab korang semua kan kawan2 yang baik hati suka tolong kawan hehehe..

Tapi point utama kat sini ialah bila ada member2 tu suka sangat2 pesan beli barang atau beli makanan  bila setiap kali kita keluar..ada jela benda yang nak di pesan..sekali dua tu ok laa tapi kalau dah berkali2 sampai dah jadi habit laa plak asal nampak orang nak keluar jer mesti nak memesan!! main order2 jer..ada sesetengah tu bg gak duit tapi ada sesetengah orang tu main order pakai air liur jer duit haram nak bagi..pastu bila nak bagi balik duit punya laa liat..takkan kita lak nak sound lebih kurang nak kata "weiii mana duit aku belikan ko makanan hari tu??"

Pada aku, aku tak kisah nak tolong member2 ni..yela mungkin diorang betul2 ada hal tapi bila dah jadi habit memang aku hangin laa..ni dah kira amik kesempatan atas kebaikkan orang lain..ko ingat ko tuan puteri gunung mana sampai nak semua barang nak semua makanan datang depan muka ko sampai ko tak keluar pergi beli sendiri..dasar manusia pemalas..aku memang benci orang macam ni..tau nak senang jer..cuba laa pikir sebagai contoh member tu senang2 hati jer mengadap laptop tapi orang lain di suruh pergi belikan makanan untuk dia..alasan ala dah alang2 keluar tu tolong laa belikan sekali..memang laa habis tu kenapa ko tak keluar sekali..kalau ko tau nak senang orang lain pun sama gak kan..orang lain tu boleh jer kuar pergi beli sendiri tp kenapa ko tak boleh..???

Serius aku memang akan bagi alasan macam2 bila ada jer makhluk nak memesan2 ni..bukan boleh diajar men pesan2 ni..kang pantang nampak muka ada jer benda nak pesan..ko nak ko pergi laa beli sendiri tak kuasa aku nak layan!!! ko lapar pandai2 ko laa cari makanan..ada aku kisah ko nak kebulur pun???

Moral: jangan suka main pesan2..pergi beli sendiri!! memang laa depan kita orang diam tapi belakang kita orang lain merungut silap2 mengutuk kita sbb kita pemalas nak pergi beli sendiri..

50 ulasan:

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

jnji bg duit..no hal...

lau byk soeh,wat tak tau..

Masya berkata...

kat opis saya ni ade org macam ni.. bkn takat pesan makanan jer tau.. amik air panas nak bancuh tu pun soh org huhuhu.. haru btllah.. klu org x lalu dpn dia x bgnlah kot, pemalas nak bangun, ramai jgk dah merungut... tp dia mcm x sadar² jer.. org x suke... yg kelakarnya nasib baik pg toilet bgn sendiri.. klu blh kirim nak kirim jgk kot hahahahaha....

Mr.Clive berkata...

haha biasalah tu...jgn lah marah2...bawakkan bersabar je lah..heheh :)
office saya pun lebih kurang sama... =_=

Nazayiena berkata...

Org yg macam nie kita kena ajar sikit,siap cari alasan awal2 klu dia nak kirim pki air liur je...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:nuyui a.k.a miss YUI

lau banyak songeh memang suh p beli sendiri jer..malas nak layan!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Masya

nak g toilet pun nak kirim suh jer dia kencing kat tempat duduk dia jer!!! hahaha

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Mr.Clive

kadang2 tak faham kenapa ada gak orang perangai macam tu..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Nazayiena

tau nak order jer tp duit xtau nak bagi..gerammmm

sharahgorgeous.blogspot.com berkata...

memang dasar pemalas...nak mentedarah pun susah sgt ke? Aku kalau sekali sekala tu ok la. Buat pahala..tapi kalau dh kerap2 sangat tu nama dia bala...

Suraya Baharun berkata...

budaya pesan memesan ni mana2 pun ada..sekali sekala bleh la..lama2 bengang gak kan?

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:sharahgorgeous

tu ar jadi geram bila nak isi perut sendiri pun pemalas!!! aku memang malas nak belikan sebab tak nak diorang ni naik lemak!!!

LydSunshine berkata...

Mmg biasa tu. Saya pun kdg2 ada jugak kirim dgn orang. Dan org pun ada jugak kirim dgn saya. Sama2 la. Tapi jarang2. Saya tak kisah tu semua. Cuma ada jenis yang paling saya menyampah, bila dia kirim dgn saya, saya beli. Tapi bila saya yang nak kirim dgn dia, dia bagi alasan banyak sbb tanak tolong belikan. Paling pantang.

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Suraya Baharun

tau takpe lama2 boleh mendatangkan marah!! huhuhu

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:LydSunshine

ermm tu yang jadi geram bila dapat kawan2 jenis tak kenang budi kan kak..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ berkata...

Haah..setuju ..pi la bli sendiri..skali-skala boley tahan lagi ...ni kita ambik pesan skali lain kali bukan main best lagi nak pesan lagi ..noway o.k ...huhuhu

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡

yer betul jangan bagi muka..nak p laa beli sendiri

Teenager Housemaid berkata...

selalu org suka main pesan2 ni..
huhu..
tapi, saya mmg da pesan awal-awal, kalau nak pesan apa-apa sila bagi duit sekali kalau tak, memang pesanan anda tidak dilayan..teehee~

Ros berkata...

Salam ziarah....

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Teenager Housemaid

ermm kalau bg wit pun saya tak mau laa sbb asyik kita je kena belikan..sdgkan org yg mengirim tu bukan ada hal apa pun..saja mengada2 + pemalas!!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Ros

terima kasih bebanyak yer sebab sudi singgah, tinggal komen n follow saya yer..saya akan terjah blog awak jugak..tunggu tauuu!!!

diana berkata...

kalau dia pesan dengan bagi duit pun saya tak mau la..menyusahkan..nak beli barang kita lagi,barang dia lagi..leceh la..kalau barang yang dia nak tu sama dengan kita tak pe jugak..ni buatnya kita kena menapak jauh sikit untuk beli barang dia,tak ke menyusahkan tu..kan??

dela berkata...

mmg sshh dpt kwn2 office camtu... tmbh2 yg berusia dari kita lgi la ssh nk ckap... :(

cIk JanNah berkata...

Masa jannah study dulu roomate spesis mcm tu lah. malas nak pergi beli makan sendiri. nak makan pon kirim org. Tapi dia bayar. Tu yang penting tu. hehe

btw, salam kenal :)

Lady Milo berkata...

serius..sy tak suka orang camni..

dah macam habit..

lain kali kalau nak keluar..

Kalau duk asrama.
pergi toilet tak pakai tudung.. kat toilet pakai terus keluar.. haha...

keji, tapi malas nak beratkan tangan ni bawak barang orang..
kalau tertinggal pun satu hal jugak..

Brown girl berkata...

gua sangat setuju ! kalau pesan beli roti ke, air kotak ke, boleh la tahan jugak. ni order beli nasi goreng. kita pulak susah2 nak kene tggu orang kedai siap masak pulak kn ? aish !

laskar pelangi berkata...

ala..kalau kasi duit awal2 xpe gak.tp kalau asyik pesan selalu.xleh layan gak.ingt kita kuli.kan3...ehehee

shahrazali berkata...

sy selalu jek amik order dari kawan2......

maklumla,,sy kan baik.....hahaha...tp mmg kena mntk duit dulu la...no money,,no order..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:diana

betul tu kak..senang citer pergi jela beli sendiri bukan brg org lain brg sendiri jgk kan!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:dela

tu agaknya muda2 dulu suka buat perangai cmtu tu yang sampai tua punsuka men pesan2 jer

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:cIk JanNah

salam kenal untuk jannah jugak!!!
kalau bg duit pun saya takmo belikan kang dia jadi lagi pemalas!!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Lady Milo

bagus gak idea LM ni kan haahaha

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Brown girl

yer betul tu kalau menunggu kat kedai tu nasi kita takpe gak ni nak kna tggu nasi dia..malas nak tggu lama2 menebeng muka kat kedai makan lama2 semata2 nak tapau!!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:laskar pelangi

tau takpe..kita bukan kuli dia!! nak pergi laa beli sendiri..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:shahrazali

orang lelaki lain..tambah2 yang dok bujang masing2 tahu nak tolong beli membeli sebab masing2 tak masak kan..org lelaki ni tak cerewet..kang pompuan ni kang ada jela macam2 nak di order!!!

IntaNBerliaN berkata...

huhuu kes ni pnh berlaku kat sy dulu.. xsuka sgt sbnrnya kan..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:IntaNBerliaN

memang tak suka pun..geram bila ada member macam ni

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ berkata...

pernah gak kirim kwn2..tapi sebulan ade la sekali kot eheheh kes malas nak g cafe..ampunnn

salam singgah n kenal juga dari sy..thanx drop by n folo my blog..dah folor urs jgk..:-)

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~

terima kasih sebab sudi singgah, komen dan follow saya yer!!!

Lya Colours berkata...

saya xde la plak nak pesan memesan kat orang ni
sebab memang kaki merayap. pergi je beli sendiri.heheehehe

Tihara berkata...

seeloknya g laa beli seniri..kalau dia sakit ok lah kita sian, kalo dia malas mmg nk kena felangkong..keh3..

btw, nk jemput join satu GA..sbb uols mmg dah syukup syarat ..akak jemput ni yekk..kalo sudi joing lah :)

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Lya Colours

aku tau ko memang rajin huhuhu

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Tihara

pelsnkong je kak hehehe..apa pun terima kasih sudi ajak saya join GA yer kak!!

Cik Ina Do Do Cheng berkata...

mak mencik orang kirim, mak pun tak kirim, kecuali kalau yang nak kirim tu tak sihat, mak maafkan.masalahnya kawan mak yang nak kirim tu, takut minyak kereta habis, kedekut.cisss

saffiya_aleesya @ echa berkata...

o:TCik Ina Do Do Cheng

lorr macam tu punya orang pun ada..pesan jer kat member akak tu agak2 malas nak kua membeli nak jimat sangat2 baik bawak bekal jer pergi ofis..yer dak???

LiNda berkata...

hehe..dulu mase study selalu gak jadi macam ni..masalhnye kite segan nk mintak duit,so org tu kene paham2 le sendri

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:LiNda

payah bila ada member2 yang jenis tak faham kan!!

ikatankasihku berkata...

berat punggung namanyer tu,,,...huhuhu

Kancil 8349 berkata...

kes malas bah tu...hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:ikatankasihku

jom kita timbang berat punggung dia hahaha

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Kancil 8349

malas sudah... ;-(