12 April 2012

Gempa Di Pulau Pinang!!!!



Assalamualaikum Semua..

Fuhhh agak kecoh laa semalam, bila gegaran  gempa bumi di Acheh tapi secara tak langsung Penang pun rasa gak gegarannya..kuat tu sampai 8.6 skala richter tu gegar kat Acheh camne laa Penang tak terasa gegaran nya kan..kat Penang ni dah laa rumah flat tinggi2 jadi bahaya gak laa kan..habis penduduk flat keluar termasuk laa shopping mall semua tutup..

Time kejadian tu aku tengah syok2 baring atas katil, yela semalam kan cuti jadi aku pun apa lagi layan tido ler..tetiba aku rasa katil aku bergoyang..aku terjaga laa pikir, ni apa hal lak tetiba katil aku bergoyang ni..takkan hantu katil kot?? nak kata hantu, petang lagi klu tengah2 malam tu boleh laa kata ada hantu kan.. pastu aku rasa gegar lagi..kira 2 kali laa aku rasa gegar..pastu Encik Saiful hantar SMS kat aku gitau Penang kena gempa sebab alarm kat ofis Encik Saiful bunyi..biasa laa Encik Saiful ni workaholic..orang dah bagi cuti pun dia sibuk nak keje gak!!

Malam tadi aku kuar makan ngan Encik Saiful, tengok kat Queensbay Mall, semua tutup kecuali level cinema jer..baru ingat nak layan Pizza Hut..pastu kat tepi2 pantai memang clear takde orang lepak2!!! macam selalu tu memang penuh laa tepi2 laut orang melepak kan..bila jadi camni memang clear kawasan..

Apa pun Allamdulillah laa, keadaan selamat dan terkawal..semalam mak aku kalut2 call tanya anak kesayangan nya ni apa citer kan..yela mak mana yang tak risau kan..tp jgn risau anak omak selamat jer.. ;-)

67 ulasan:

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

alhmdulillah takde apa2..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:nuyui a.k.a miss YUI

tu laa alhamdulillah laa..risau gak kan..

Suraya Baharun berkata...

saya di kl pun rasa gegaran nya...Alhamdulillah tak ada apa yang teruk berlaku kan...sama2 la kita berdoa semoga semuanya berada dalam keadaan baik...

iEdA berkata...

betol2...qb ttp awl...lengang jer tp2 2...tp alhamdulillah xda pape

Lya Colours berkata...

nasib bek xde apa2 kan

Sis AI berkata...

Hmm.. Berhati2 lah yer.. Risau sgt kalau jadi apa2.. Brdoa la tsunami tak datang lg.. Tp taktau la, air surut sgt.. Yg pnting, tawakal jela, sbb ini smua kuasa Allah SWT..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Suraya Baharun

oo ye ke..terasa gak yer!! tu laa alhamdulillah xde apa2 jadi..sama2 kita doa yang terbaik kan!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:iEdA

ooo ieda la ni dok kat penang jugak ker??

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Lya Colours

tu laa pasal..kalau ada2 apa ko kena dtg penang selamatkan aku tau hahaha

redza berkata...

kita kat sini pon dah kecut perut bayangkan mereka kat acheh

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Sis AI

yup betul tu..tawakal jela sebab ni semua kerja Tuhan kan!! hanya mampu berdoa xde apa2 yang buruk berlaku macam kejadian Tsunami sebelum ni..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:redza

tu laa tambah2 dioarang dah pernah ada history Tsunami dulu..memang fobia laa

LiNda berkata...

kuat jugak kan gegaran dia, memang takut sgt kalo jadi tsunami lagi...tapi alhamdulillah semua da ok

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:LiNda

tu laa memang kuat sbb memang terasa gegaranya..doakan yang terbaik jer laa untuk kita semua..

Cik Nur berkata...

memang kuat kan gegaran semalam..! bergoyang2 semua kerusi meja dalam rumah.. yg duduk rumah tggi2 lagilah terasa..!

keadaan kat aceh, lagilah gerun...

cIk JanNah berkata...

alhamdulillah semuanya selamat. amaran tsunami kat malaysia pon dah ditarik balik..syukur :)

LydSunshine berkata...

Echa, hantu katil kacau ke? Hehehe... Ada hikmahnya jugak amaran gempa ni kan? Terus je takde org melepak tepi pantai. Pandai2 plak dok umah.

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Cik Nur

tu laa kuat sampai bergoyang2..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:cIk JanNah

tu laa alhamdulillah laa kan..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:LydSunshine

setiap yang berlaku tu ada hikmahnya..

Mr.Clive berkata...

semakin aktif pulak kawasan gempa bumi tu...ni pergerakan ni semakin kerap pulak berlaku...@_@

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Mr.Clive

harap2 kita dilindungi dari bencana2 alam ni..

sharahgorgeous.blogspot.com berkata...

Aku pun rasa cuak gak semalam. Dok begaduh ngan Alel. Ye la mau tak bengang dok tengah makan tetiba meja bergoyang. Sian kat Alel aku salahkan dia sebab suka main2 time makan. Pas tu dengar berita baru dapat tau cerita sebenar. Yang kelakarnya Alel ajak aku pi Sepanyol untuk selamatkan diri sebab kat sana tak kena gempa bumi.

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:sharahgorgeous

hahaha alel tu memang lawak je!! ada ke nak larikan diri sampai ke sepanyol hahaha

elyna mirsada berkata...

ely pn pnh rs ms duk kt penang dulu..tingkap leh bergegar..

Rinna berkata...

alhamdullillah nasib baik tak de tsunami kan.. riso laa plak..

::NureeN:: berkata...

kami pon rasa, masa tue dok kat carefour, terus lari turun..
a'ah, kami dok penang sebelah airport, echa dok g'rown tue kat ne?
semlm kami mkn ikan bkr lg, adik belanje, mkn kat ngan pantai jerejak punya jeti tue, tgh mkn polis ronda wat announcement srh beredar.. kami mkn pon rasa menkelan.. hehehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:elyna mirsada

ha tu laa..katil pun gegar ni kan pulak tingkap kan!!

J.Syazwana berkata...

dulu pernah jugak rasa gegar tapi tak ingat tahun bila. ingat pening kepala sebab tetiba bilik macam berpusing rupanya ada gempa bumi kat indonesia. tapi yang semalam tak dapat rasa sebab takde kat area kl. huhuhu

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Rinna

tu laa risau gak..brdoa moga semuanya selamat xmo ada berlaku perkara2 yang tak elok kan kak!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:::NureeN::

kami smlm pi qnsbay pun habis semua tutup..haa laa kan tmpat Nureen makan tu tepi ngn laut kan memang polis buat ronda..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:J.Syazwana

betul laa tu dah goyang ingatkan kepala pening yer dak..hehehe

Masya berkata...

nasib baik xde ape²kan.. alhamdulillah....

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Masya

tu laa apa pun alhamdulillah laa..

anitadiana berkata...

kak ita pun rasa gegarannya kat rumah semalam lama juga lah...

msredcheesecake berkata...

Seb baik takde pape...
Syukurla...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:anitadiana

ooo ye ker..tu laa syukur takde pa pe kan kak!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:msredcheesecake

tu laa alhamdulillah syukur..keadaan terkawal!!

LYAfrina berkata...

smoga bumi malaysia d bwh lindungannya...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:LYAfrina

yer betul tu..sama2 laa kita berdoa moga kita dilindungi dr bencana..

Cik Rose Cute berkata...

MUDAH-MUDAHAN RAKYAT MALAYSIA GAN ACHEH SELAMAT...TAK RASA GEGAR KAT SINI...MASA TSUNAMI DULU RASA...FOLLOW SINI..DARI BLOG INTAN..

EmbunRosaliza berkata...

Assalam saffiya, bila rasa gegaran tu mmg tersangat lah takutnya, akk tak rasa pula kat KL, tapi ada juga yg dpt rasa

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Cik Rose Cute

tu laa mudah2an..sama2 laa kita berdoa..apa pun thanks yer kak sudi follow n letak blog saya dlm bloglist akak.. ;-)

saffiya_aleesya @ echa berkata...

to:EmbunRosaliza

waalaikumusalam kak..ermm bagus laa akak tak dpt rasa..buat tamabah takut kat akak jer bila dah bergoyang2 tu..

reyna berkata...

yg dok tepi pantai ni lg la takot..

Tanpa Nama berkata...

mcm mna nk jadi pejuang fisabillilah mcm ni?baru Tuhan uji sikit dah goyang...hmmm bnyak2 dekatkn diri ok..kompom msj aku jpg kena tendang kuar dari list...u buang msj i ni i tkmo belanja mkn satay tu lg....

shahrazali berkata...

alhamdulillah xde pape...tsunami pun tak berlaku....

takut jgk kan......huhuhu...

Cik Ina Do Do Cheng berkata...

Hye saffiya

ko okey ye tak de apa-apa. semoga Allah SWT lindungi kita semua. Cik ina tak dapat rasa sebab tengah tidur kot masa tu : )

IntaNBerliaN berkata...

betoi tu... mk mn yg xrisau... apa2 je blaku... dlm kpala mesti pikir ank dulu...

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:reyna

tu laa dah laa penang ni keliling ngn laut..takootttt

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Tanpa Nama

hahahaha ok2 tak padam tak padam nak belanja satay punya pasal kan..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:shahrazali

yerlaa risau kan..terbayang macam yg jadi kat acheh tu..

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Cik Ina Do Do Cheng

saya ok je kak..jangan risau yer!!

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:IntaNBerliaN

tu laa tapi dah gitau kat mak dah yang saya kat Penang ni ok2 aje

Kancil 8349 berkata...

alhamdulillah...mereka semua selamat

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Kancil 8349

tu laa syukur dan alhamdulillah..

Puan Kutu berkata...

mmg gabra kan.bot yg kelaut pun semua polis halau balik.sy kt SP ni pun rasa gak gegarannya..

iEdA berkata...

aah...ida dok kt png gk...area sg.2 2...echa kt town ke???

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:Puan Kutu

ooo akak dok SP ekk??

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:iEdA

ha'ah saya belah pulau..kat area USM ler..

iEdA berkata...

aah...kt usm cuma ida x dok hostel dlm...sewa kt lua...hehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

To:iEdA

wahh dekat lerr kita tp saya kat area pintu USM kat kem askar tu..

iEdA berkata...

owh...dkt jer 2...pntu dpn usm...xder lah jauh mn...hehe

iEdA berkata...

owh...dkt jer lah kita...yg kt sn 2 pntu utama...hehe

iEdA berkata...

aah dkt jer lh kita...pntu kt kem 2 main gate..hehe

saffiya_aleesya @ echa berkata...

to:iEdA

hahaha dah dekat dah tapi entah bila laa leh bersua muka yer dak..

steffany daph berkata...

kuat juga gegaran tu, tak sangka sampai semenanjung piun kena.