28 Oktober 2011

TOLONG LAA JANGAN PAKSA PAKSA

Seperti biasa setiap hari Jumaat ni dapat laa aku masa rehat yang panjang dan secara tak langsung dapat laa jugak aku mengupdate cerita2 kisah kehidupan aku yang x seberapa nak meriah mcm org lain tu..tp xpe aku happy dengan kehidupan aku sekarang..ape pun hidup perlu diteruskan!!! Memandangkan hari ni aku ada masa yang panjang untuk berceloteh dlm blog aku ni jd hari ni aku nak berkongsi cerita ngan korang semua.. xtau la korang suka ke tak @ sentap ke dengan citer aku hari ni sbb hari ni kau mmg dh gian nak beceloteh panjang..xpelaa janji aku puas ati sbb dah sah2 aku dh note blog ni sebagai penyimpan rahsia tanpa melukakan hati sesiapa..tapi kalau ada yang terluka aku nak buat mcmna kan..dah luka balut jer la luka tu kang makin parah lak sapa nak berjawab tul tak..ada aku kisah?? dah laa makin melalut plak..tajuk asal dah pegi ke laut..tau laa aku ni duduk kat negeri yang mmg dikelilingi dgn laut kan..ha ok jom aku nak start segmen mari bercerita ni..haa begini citernyer...layannn!!!


Nak dijadikan citer ada 1 minggu tu aku x balik kg..selalunya aku akan balik kg 2 kali sebulan..aku awal2 dah inform kat mak aku yang terchenta yang aku xbalik kg sbb aku nak buat penjimatan yang berganda(almaklumlah nak balik kg ni modal gak beb!! kos petrol dan tol tu kena amik kira jgk) jadi mak aku yang merangkap Secretary (sebab selalu remind aku apa yang aku kena buat..sbb aku ni pelupa dan suka buat rileks je satu2 hal) dan Pegawai Bank aku (bila time aku sesak@semputtt  laa..tp mmg selalu semput pun hahaha..alahai anak omak!!!) kata ok laa sbb mak aku kan mmg terbaeekkkk yang sentiasa memahami aku..tapi yang jadi x syok nyer bila ada makhluk yang datang umah aku dan menggangu ketenteraman mak dan abah aku kat kg. Mentang2 aku xde kat kg suka2 hati jer datang umah aku pas2 buat sessi paksa memaksa kat mak abah aku..ape kes ni weiii..SERIUS AKU TAK SUKA..!!! boleh tak bagi mak dan abah aku tu berehat kat umah rileks2 jer..serabut betul la bila ada makhluk yang ada perangai suka paksa memaksa ni..sebenarnya makhluk yang aku kata dah mengganggu ketenteraman mak abah aku tu ialah MEMBER AKU DAN ADIK MEMBER AKU...apa punyer member laa mak abah aku pun korang nak ganggu..korang nak tau apa jenis GANGGUAN yang aku maksudkan??...haa ni la jadi nyer klu dah kemaruk nak berMLM..singkatan untuk multilevel marketing atau dlm bahasa kebangsaannyer perniagaan jualan langsung..aku serius x kisah member aku ni nak buat jualan langsung apa sekalipun event dia nak jual ngn diri2 dia sekali pun..ada aku kisah?? tapi TOLONG JANGAN LIBATKAN MAK ABAH AKU DAN PAKSA2 MAK ABAH AKU..tu je aku mintak..aku xkacau mak abah sape pun jd jgn laa buat mcm tu kat org tua aku.. hormat la sikit kat diorang..citer ni aku dapat tau bila mak aku col aku time ptg selepas kejadian..(ceh macam nak buat police statement plak)

mak: hello assalamualaikum adik...tengah buat ape tu??

aku : waalaikumusalam mak..xbuat pe pun dok rilek2 jer..nape mak col? rindu ker hehehe

mak: ni mak nak bgtau ni tadi mber kamu eda ngan adik dia dtg umah..

aku: datang?? knp plak?? ape hal??

mak: diorang datang kul sepuluh lebih pagi tadi...mak ingat kan apa hal nyer rupa2nyer nak promote penapis air kat mak (x perlu laa aku sebutkan brand apa yer..)

aku: abis tu mak beli ker??

mak: tu mak call kamu tu..tanya kat kamu dulu..sbnrnya mak xnak pun tapi klu kamu nak mak belikan laa..
lagipun member kamu yang jual..kang kamu kata mak x bagi support kat member2 kamu plak..

aku: dah xpayah2 mak jgn amik..mak xpayah beli..org xnak pun benda tu..

mak: tu la pasal mak mmg xnak beli pun tapi diorang ni macam x faham bahasa jer main paksa2 plak..

aku: paksa2 mcmna tu??

mak: time diorang dtg tu abah kamu xde kat umah..abah keluar kejap pastu dah diorang promote mak dengar jela..xkan nak kata xnak dgr pulak kan..mak pun macam biasa lah bila ada org dtg buat laa air teh jamu makan serba sikit..mak layan jela sembang diorang tu..mak ada laa bg alasan kata abah kamu xbapa nak sgt penapis air ni..lgpun abah xde kat umah jd mak xnak pandai2 buat keputusan sndiri...tapi mak tengok jam hari makin tengahari, mak nak masak xboleh sbb nak melayan diorang..risau jap g abah kamu balik nak makan tghri..mak tengok air teh dah abis seteko tapi diorang xnampak pun macam nak balik..

aku: ala mak cakap jela mak mmg xnak beli kan lagi senang (hati ni dh mula ar nak panas ngn mber aku ni)

mak: tu la mak ckp jugak mcm tu..tapi diorang ckp..makcik beli laa benda ni bagus la apa laa itu la ini laa mcm2 la nak melakukan barang..

aku: pastu mak buat cmner..

mak: mak dah xtau nak buat pe bila diorang kata "biar kami pasang benda ni kat paip makcik, bagi makcik try guna penapis air ni..xpe makcik try laa dulu"..pastu mak ckp laa "eehhh makcik xnak laa sampai macam tu eda, makcik bukan nak beli pun buat apa nak try2 plak..kamu xpayah laa pasang..kang bising plak pakcik kamu..dah2 xpayah pasang!!" tp diorang degil.bila dgr mak cakap takut abah bising diorang tnya plak"pakcik lambat lagi ke nak balik??" pas2 mak jawab laa" jap lagi balik la tu".. last2 diorang kata nak tunggu abah kamu balik plak..adoii jammed mak tau x adik ngn perangai mber kamu ni..

aku: biar betul diorang n i betul2 melampau laa..abis kul bape abah balik??

mak: abah kamu plak lambat lak balik..time tu dh kul 1 lebih..jd diorang pun amik keputusan nak pasang sbb diorang tengok abah kamu lambat balik..elok2 diorang dah siap pasang penapis air tu, abah kamu pun balik..abah bg signal kat mak (meaning ape citer ni?) tp mak angkat bahu je..abah pun ckp laa elok2 kat diorang "pakcik xnak knp pasang jugak pakcik bukan nak beli pun?? diorang dengan slumber cakap "xpe pakcik ngn makcik try laa guna penapis air ni dulu...xpe try je.." abah ckp laa "abis klu dah pasang, maknanyer kena beli laa kan..xkan nak pakai pastu x beli.." pas2 diorang jawab xpe kami dah kenal pakcik ngn makcik..xpe makcik ngn pakcik pakai laa dulu..

aku: abis tu skrg ni diorang dh pasang laa yer..??

mak: mmg diorang dh pasang pastu pandai lak nak balik cepat..ingatkan dh xreti nak balik!!! tapi elok2 diorang balik je abah kamu terus bukak la penapis air tu..abah kamu faham2 jela klu dia kata xnak tu dia mmg xnak..xpayah paksa2.abah kata biar je letak kat tepi dinding tu..nanti bagi balik time diorang datang..

aku: k xpe..xpe!! mak rileks je k..jap g ape2 hal org call mak balik..

Pastu elok2 mak aku hang up je, aku pe lagi terus call mber aku yang terlebih bengong tu laa..

aku: hello eda..td ko ada dtg umah aku yer??

eda: ha'ah..aku g pasang penapis air kat umah ko

aku: yang ko pandai2 g pasang tu kenapa?? tadi mak aku call mengadu kat aku korang paksa2 dia yer??

eda: aku suh mak n abah ko try je dulu..penapis air tu kan elok lagipun mak ko confirm leh bayar punyer..
bukan mahal pun..

aku: xkira la mahal ke tak citer dia skrg ni org tua tu xnak yang ko g paksa gak apsal??tu apa citer penapis air yang ko dah siap pasang kat umah aku tu?? kira ko paksa mak aku beli kan..ko nak bagi laku penapis air ko, ko buat style mcm tu plak..

eda: sorry laa..aku cuma nak bg mak abah ko beli untuk kesihatan

aku: dah2..aku malas nak amik tau ..skrg ni aku nak ko pegi umah aku pg ambil balik penapis air ko tu..abah aku dah siap bukak dah..dia mmg xnak try pun..serius aku cakap..len kali jgn laa buat perangai macam ni..aku xsuka.jgn ingat mak abah aku mampu beli benda tu ko senang2 hati je paksa2 diorang..
kalu ko rasa aku ni masih kawan ko, ko buat laa perangai elok2 skit..

fuhh lega aku dh pun kuarkan api berapi aku..serius aku xsuka org paksa2 terutama orang yang paksa2 mak abah aku.. k sekian!!!

moral of the story:
kalau nak meniaga tu, meniagalah sbb Allah s.w.t mmg melimpahkan berlipat2 kali ganda rezeki untuk orang yang berniaga tapi tolong laa jgn meniaga guna cara kotor!!! hormat laa hak org lain jgn tau nak kaut untung je tanpa pikir hati dan perasaan org lain!!




2 ulasan:

.*.WiE.*. berkata...

memang tak patut betul.. apa punya kawan daa.. kalau nak bisnes pun bukan gitu caranya..

Masya berkata...

ade jugak org meniaga mcm ni.. pantang btlkan.. lagi² kalau kawan² baik huhuhuhuhu... memaksa² pulak...