12 Julai 2012

Emas Dan Emas Putih???


Assalamualaikum Semua..

Bila sebut pasal emas tentu semua orang akan tertarik kan sebab emas kan mahal walau hanya beberapa gram sahaja tetapi harganya boleh mencecah ratusan dan ribuan ringgit..tambah2 emas sangat2 sinonim dengan wanita sebagai aksesori diri..dan ada plak sesetengah orang sekarang ni yang mula membuat pelaburan emas...woowww makcik kayoooo!!!


Tapi soalannya di sini ialah antara emas dan emas putih..mana yang korang suka dan minat..??Bagi diri aku pulak aku lebih minat emas dari emas putih sebab warna emas lebih menarik dan berkilau jer bila kita pakai..lagipun value emas lebih tinggi kan dari emas putih bila nak trade in nanti..yerla emas kan tukar design2 baru jd leh laa trade in..entah laa aku tau sikit2 jer pasal emas ni sebab aku ni memang jadi pengikut setia my supermak ke kedai emas..xtau sangat bab 22K ker 24K ker..yang aku tau bila aku sampai kedai emas aku tengok rate emas 916 tu jer..kira belum khatam lagi ilmu emas ni janji aku suka barang kemas huhuhuhu..


Jadi korang plak macamana yer?? antara emas dan emas putih yang mana satu korang suka?? atau korang memang tak minat emas a.k.a barang kemas ni..mana nak tau kot badan korang gatal2 atau alergik ke pakai barang kemas..kalau camtu kira untung laa hubby korang kan jimat duit tak payah belikan brg kemas untuk korang..hehehe tapi peratus addict wanita dengan barang kemas memang tinggi jadi jangan nak tipu laa kata tak minat hahaha

36 ulasan:

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

yui suka emas kuning..boleh diguna pakai.. boleh diguna bila terdesak..

emas terbaik adalah 999.. tp hrga pon mahal skit.. coz jenis 99 ni jns lembut..

=)

yui keje bidang ni, tu terlbeih pokpek..hahah.

Ujie berkata...

saya tak minat emas, tapi tetap pakai cincin kawin. bila dah tak muat, suami belikan cincin lain..tp saya request emas putih sbb takmo nampak sgt pakai emas. Rasa santai tanpa lilitan emas..^_^

lia berkata...

x minat emas tp gelang kawen mmg lekat kat badan...

pas2 kena paksa dgn mak beli rantai, reward utk diri sendiri mak kata... so beli rantai emas, lekat gak kat badan...

better emas betul sbb ada herga ;)

Suraya Baharun berkata...

dua2 minat tapi yang paling minat emas betul...ye la emas putih ni beli mahal tapi nak jual balik tak laku..

IntaNBerliaN berkata...

minat emas tp yg biasa bkn emas putih tu.. :-)

CuTeNyer@Ku!!!~~ berkata...

aku minat white gold...tgk aku kat sebelah..hahahahaha meh nak tunjuk...diamond satu sweet ajer...

Mrs Lurve berkata...

akak suka emas putih, tp bila kawen hubby beli semenya emas kuning huhuhuhu..tp nak bgtau masa bujang dulu,memg xsuka pakai emas nie..skrg pun pakai serba satu jer. xde cincin smpai 2 3 dkt jari

lelamaisara berkata...

minat emas yg warna kuning tu...berkilau2 gitu....

Nazayiena berkata...

Kak Nurul minat emas yg kuning dr putih.

Rasp berkata...

saya peminat tegar emas putih...
apa yg ada dibody semuanya emas putih...
sbb rasa mcm kulitku tak sesuai gayakan emas kuning....
tapi ada belikan emas kuning utk anak-anak daraku :)

Masya berkata...

akak tahun emas 916 pun lps bertunang sebelum tu emas apepun tak tah.. x mnat dan x reti beli.... bile dah ade emas kuning.. teringin pulak pakai emas putih skrg ni.. satu jadilah hihihihihi

Cik Nur berkata...

nur lebih minat emas lah..emas putih xminat..dan mmg xpernah beli emas putih...

maszull berkata...

assalamualaikum ecah....betul tu emas kuning lebih baik dr emas putih...mama pun lebih suka emas kuning...:)

Che Rosliza Che mat berkata...

cantiknya cincin tue...lumrah wanita meminati emas...lagi2 emas putih..

Lya Colours berkata...

aku suka emas kuning la. baru nampak emasss kan.. wah nak feeling mami jarum ok. haha

adam berkata...

emas 916 tu merujuk kepada peratusan kandungan emas itu segram iaitu 91.6%. Selebihnya carbon tak silap.

Kalau macam nuyui cakap itu, emas itu memang paling tinggi harga tapi takleh dijadikan barang kemas sebab terlalu lembut untuk dibentuk. Lebih sesuai untuk perdagangan ekonomi.

Emas 916 antara yang paling ok untuk dibuat barang kemas.

nur anis berkata...

saya suka emas..sebab selain hiasan, boleh jadi harta kita sekali..makin lama nilai makin tinggi..:)

nur anis berkata...

saya suka emas..sebab selain hiasan, boleh jadi harta kita sekali..makin lama nilai makin tinggi..:)

Outbound di malang berkata...

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

msredcheesecake berkata...

klau dr segi value mmg mas kuning la... tapi dr segi fashion sy suka emas putih...

J.Syazwana berkata...

suka emas putih sebab macam cantik. hehehe. tapi tu lah kan beli emas putih ni mahal je lebih bila trade in takde nilai sangat.

adam berkata...

@echa

1 more thing. I didn't noticed it earlier sebab selalu surf internet using tab. Silent all the time.

If you don't mind. Saya tak berapa gemar sedikit bila masuk blog ada songs widget.

Saya lagi suka dengar lagu saya sendiri. not listening to others playlist.

Maaf ek...

ஜ miss klanika ஜ berkata...

adam weiii. hehe .
em suka emas putih. nampak lebih remaja. *yeke. keh3

adam berkata...

ah kamu miss...

kemana saja saya ada kamu.

anitadiana berkata...

kak ita minat emas biasa tu..tapi lepas kena rompak..takut dah....emas pun mahal sekarang..

Mr.Clive berkata...

hmm...kalau bukan cincin kawen,lebih minat emas putih.tpi kalau cincin kawen,prefer yang emas biasa tu la... :)

ainraus berkata...

kalau ikut minat, ain sukaa emas putih. suka sangat! tapi. ma bising cakap nanti rugi. :(

abestu acane?

khairul berkata...

emas...emas..

Telor Power berkata...

owh kalau emas buat pelaburan ok aku suka sgt hehehehe

sharahgorgeous.blogspot.com berkata...

Dear Echa,
Aku kalau bab barang kemas ni agak kurang minat sket. Mungkin sebab aku tak mampu orgnya. Sedihkan...Tapi kalau hang sudi nak hadiah kat aku, aku ambik. Besday aku nak dekat dah ni. Tak kira la emas puti ka, emas kuning ka...kecik tapak tangan nyiru aku tadahkan...

Cik Ina Do Do Cheng berkata...

cik ina suka emas putih entah kenapa pun cik ina tak tahu. buat masa ni cik ina tak pernah beli emas selalunya cik ina beli emas putih tapi tak delah yang gah sangat setakat cincin je. tak mampu mak dik.

iEdA berkata...

ida suka dua2 sbb kalo emas kuning hrga dia tinggi kalo nk trade in blk..kalo emas putih nmpk remaja sket..ida guna dua2 sbb mak yg bagi..hehe

hanniKASIM berkata...

hehe...sy x minat nak emas [actually x minat nak pakai accessories]..brg2 kemas yang mak bg pun x pakai..simpan je.. xtau la satu hari nanti terminat plk..ekeke

faiz berkata...

heyyy

Tanpa Nama berkata...

heyy

faiz berkata...

law nk ngok design2 brg2 kemas terkini, leh call/msj sy-0177527692..insyaAllah akn dberi servis yg terbek=)