27 Mei 2013

AYAM VARUVAL LADA HITAM !!!

 
 

Assalamualaikum Semua....
 
Semalam saja meluangkan masa di dapur..saje try menu baru. Ni masakan orang India. kalau korang nak cuba leh laa cuba.. aku yang first time mencuba ni pun menjadi masakan tu..kalau x tak menjadi jangan salahkan aku sbb aku try jadi jer..kalau x menjadi tu makna nyer korang laa yang x pandai masak huhuhu...

Resepi ni ikut resepi aku sebab aku olah sikit..biasa laa aku kan duk BUJANG..jadi pakai bahan mana yang ada jela kat dapur aku tu..yang penting bahan2 asasnyer kena ada!!!
 
BAHAN A (bahan perapan ayam)
 
1 sudu serbuk kunyit
4 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk cili
4 ulas bawang putih - dikisar
Sedikit Halia - dikisar
1 kiub pati ayam
garam secukup rasa
 
**campur semua bahan dalam ayam dan perap laa.aku buat 30 minit je malas nak tunggu lama2 sebab aku dah lapar nak makan**
 
BAHAN B (bahan tumisan)
 
Buah pelaga
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
(nak senang beli je yang dah siap dalam paket tu...semua dah ada)
lada hitam- dikisar
Sedikit Halia - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
4 biji bawang merah - potong halus2 je
Beberapa helai daun kari
garam secukup rasa
 
CARA-CARA:
 
Panaskan kuali, Masukan bahan tumisan tadi dan tumis sampai naik bau pastu masukkan ayam yang dah diperap tadi. Kacau rata dan masak hingga naik bau yang menyelerakan...bau memang terbaik sbb bahan-bahan tumisan tu kan!! masukkan garam tapi rasa dulu sebelum letak garam... kang ada yang jadi lagu kumpulan Spider lak kang "lauk ku dah cukup cukup masin" lalalala.....
 
Tengok betapa senang nyer resepi yang aku bagi ni..kalau tu pun korang malas nak buat baik amik tali gantung diri kat pokok!!! hahahahaha alalala gurau je!! k babai dan selamat mencuba chewahhh :-)
 


8 ulasan:

Masya berkata...

tu dia.. sesekali tunjuk skil ..

Lya Colours berkata...

wah terbaikkkk

Mas Zull berkata...

assalamualaikum ecah...wah sedapnya...;)

anitadiana berkata...

nampak sedap..dah macam rendang dah..kak ita tengok...

sharahgorgeous.blogspot.com berkata...

sedap gak tapi aku tak puas hati apasai tak ajak aku makan sekali..

elyna mirsada berkata...

sdpnyer menu echa..yummy,hehe

Kesuma Angsana berkata...

sedap ni, tq share resepi ye

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)