22 April 2013

Boleh Tak Jangan Nak Menumpang!!!!

 

 
Assalamualaikum Semua..

Hari ni nak story pasal tabiat suka menumpang ni..Aku tension betul bila ada mahkluk yang suka laa menyusahkan aku..ni citer pasal bab nak tumpang kereta..aku memang tak berminat laa dengan tabiat macam ni..lantak laa orang lain nak kata aku kedekut ke apa aku x peduli dan aku x amik pusing pun sebab itu kereta aku, bukan kereta sape2 pun jadi itu hak aku kan.. SO WHAT??.. banyak lagi kerja amal jariah yang aku leh buat dari menumpangkan orang!!
 
Sebagai gadis melayu yang berbudi bahasa macam aku ni kan hahaha takkan laa aku nak bercakap macam  orang tak guna otak kan jadi aku ni bagi laa alasan yang dia atau pun orang lain leh faham..aku dah bagi hint sebenarnya tapi nama pun mamak konkang kan tau nak benda free je jadi memang jenis x faham bahasa laa jadi nyer..
 
Situasi Pertama di Office:
 
Mamak Kongkang: nak tumpang pergi keje esok boleh tak?? (tanya depan sume orang)
 
Gadis Melayu: Ha ok..(glurpp telan air liur..sambil senyum kelat padahal dlm hati dah menyumpah seranah dah) Tapi kena tunggu kat tepi jalan laa sebab senang nak pick up.
 
Mamak Kongkang: Ok  esok tunggu kat tepi jalan.
 
Dan Bila Malam... (SMS plak)
 
Mamak Kongkang: Esok leh kan amik g keje..
 
Gadis Melayu: Ha yer boleh..(sambil jari tekan msg dgn muka tak ikhlas)
 
Mamak Kongkang: Tapi boleh tak  amik kat rumah?? masuk simpang kiri dua kali dari tepi jalan tu..
 
Gadis Melayu: (Terkedu sambil baca mesej yang macam HAREM tu) 
 
What the F**K..rasa nak je msg wei mamak konkang ko tu dah la menumpang aku pastu leh plak demand nak suh aku amik kat depan rumah..
 
tapi macam aku bagitau tadi laa sebab aku dah bengang tahap cipan jadi aku just balas OK dari aku mesej ayat-ayat power rangers kang jadi  gaduh then masam muka lak kan..
 
Situasi Kedua:
 
Mamak Kongkang: Balik ni nak tumpang leh tak??
 
Gadis Melayu: Ha ok
 
On the way nak balik tu aku siap tunjuk kat dia niat nak suh dia bukak mata luas2 yang LALUAN KAMI BERBEZA..BERLAINAN EXIT!!!
 
Gadis Melayu: laluan aku x sama dengan laluan hang..laluan nak pergi dan balik keje memang x sama..hang masuk exit lain aku exit lain.. kalau aku amik hang kira aku kena patah balik laa then baru masuk hgway.
 
Mamak Kongkang: Ooo ha ok2 faham2..mmg x sama laa.
 
Then malam tadi...
 
Mamak Kongkang: Esok pagi leh tak amik pergi keje??
 
Gadis Melayu: (Terkedu sambil geleng kepala baca mesej..memang dasar mamak kongkang susah nak faham ape orang terangkan)
 
Dan akhirnya aku bagi alasan.. so pandai2 ko laa nak g keje k.ko nak naik bas ke, jalan kaki ke even merangkak sekalipun sukati ko laa.. aku dh malas nk pikir.
 
Mesti antara korang yang baik hati cakap pe salahnya kalau tumpangkan dia kan.tul x??
 
 
Sebab2 aku tak bagi tumpang:
 
-pagi2 aku memang kalut nak pergi keje bukan aku je sume orang pagi2 rushing nak pergi keje dengan jalan jammed. cuba pikir kalau hari tu tetiba aku terbangun lambat ha cmne tu?? tak ke bertambah kalut sebab nak amik si mamak kongkang ni n nak g keje.
 
-aku tak suka ada komitmen atau terikat dengan someone cuba pikir kalau aku tetiba emergency ke tak ke menyusahkan je
 
-mamak kongkang tu dah berlaki..jadi laki dia leh hantar dia g keje kan so nape nak tumpang aku. Tido sama hari2 leh je apsal nak hantar bini g keje hari2 x leh plak (ha kan aku dah 18sx)
 
-aku nak dia belajar usaha sendiri sebab aku dulu pun masa takde kete boleh je pergi keje naik bas. takde plak aku terhegeh2 nak menumpang orang.
 

15 ulasan:

lia berkata...

akak kan, nyampah kalau org nk tumpang tp ikot kepala dia... mmg nak kena tibai la kan...

dan masa xde kete, akak ni sanggup yer kejar bas lps subuh sbb nak p keje... idok le teman nak nyusahkan org menumpang bagai ni...

Kesuma Angsana berkata...

kalau nk tumpag buat cara nak tumpang, ini kita nak pulak nak adjust g ambik dier kat rumah mmg taklah kalau KA hehehe

Mas Zull berkata...

assalamualaikum ecah...betul tu kalau bab2 nak tumpang ni mmg berat sikit yg lagi beratnya kita pula nak ikut masa die...:)

sharahgorgeous.blogspot.com berkata...

Huhuhu....Terasa arr weeei...Aku pun suka menumpang keta hang tau walaupun aku ni kategori gadis Melayu terkhir gak. Tapi aku bukan mcm org yg hang ckp tu kan? kan? kan? kan? Aku OK kan? kan? kan?

Masya berkata...

dulu akak pun pernah jugak tumpang org pg kerja.. tp idaklah pulak ikut kepala sendiri.. dah tumpang org tu.. tunggu jerlah kat tp jalan.. kat bas stop tau.. huhuhu.. sbb bas nak ke opis payah.. kene naik 2 bas.. tu tumpang.. tp skrg dah naik kereta sendir x tumpang org dah...

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

hah,mmg tak fhm bahasa tu

Tanpa Nama berkata...

naik jer basikal..nanti dah tak der org nak tumpang..kalu nak tumpang gak suruh beli basikal sendiri..peace no waw undilah PAKATAN RAKYAT PADA PRU13 INI..

Tanpa Nama berkata...

I'm not sure where you'гe gеtting yοur infoгmation, but great tоρic.
I nееds to sреnd ѕοmе timе lеаrning much moгe or underѕtanding more.
Thanks foг magnificent info I was looking for thіѕ informаtion for my missіon.



My web blog ... payday loans

Lya Colours berkata...

bab tumpang2 kalau nak kene amik depan rumah mmg aku malas. kalau 1 jalan takpe, nak kene pusing2, memang bleh jadi naga la aku

ummuaidan berkata...

salam echaa..
akak dtg singgah ..& salam kenal yer...all the best..:)

iEdA berkata...

Ida ikut keadaan..ada yg org tumpang ida n ada yg ida tumpang org. Klo ida tumpang, xda lah mcm 2 jer..ttp bayar duit mnyk sbb dh kita menumpang dia...dia pon ssh jgk nk byr mnyk 2 tp klo kes tumpang2 neh jln lain2,agak hangin gk lah...

anitadiana berkata...

betul-betul...kak ita setuju...kalu hari hujan ke..mengandung ke?...boleh lah tolong...kan..

Tanpa Nama berkata...

terbaca post ni. terus rasa nak lepas geram.
saya ada seorang kawan, merangkap housemate n officemate.
tak nak beli kereta alasan dia, tak biasa nak drive (walhal dah ada lesen!)
tetibe satu hari ternampak buku bank dia. terkejut mak jemah.. berbelas ribu hokeyy!! terus saya rasa sentap.
dia duk menyimpan duit berkepok2, saya pulak kena sara dia pergi blk keje. perjalanan x de lah jauh sgt. tp dlm sebulan dia bg duit myk rm20 sajoh! sesujurnya saya memang dah rasa tak ikhlas nak tumpangkan dia.
lg bertambah meluat...asal sembang je dia ckp "nak beli handbag beribu2 la.." "nak beli kete nissan teana lah.. " (saya pakai viva jer)
gerammmnyeee org mcm ni.
hari2 mkn hati, kdg2 sampai nangis..tp x tau nak buat cmne.

MIN NIK berkata...

Assalamualaikum akak.. saya pon ad mslah same .. tp saya sehaluan ng die ..cume die tu mmg lha mnumpang cbb sy nie g kelas sorg2 jauh plk tu .. cm nk ckp tolong tman kan lha sy y keseorgan ..tp sy myampah lha ..mmglha sblom nie sy prnh tumpang die tp sy mmg kre dlm 3kli .. mse tu sy tllu darurat sgt smpai x le nk naik bas ..mse tu sy uk hostel lg ..skrg dh ulang2 dr umh .. tp prmulaan tu die ckp nk tmpang esok .. sy ckp oke je sdgkan sy nie pon dpt blas ihsan dr mak sy utk bg pinjam kereta die ..n mak sy dh bg warning jgn bg sesape pon tumpang .sbb ap x bg ..satu .. fhm2 jelha bile budk muda naik kereta jd lagha tkot x fokus plok drive .2 klo jd ap mmg xlha die nk brtggungjwb same .. 3 .klo sorang dh start tmpang mmg ad plk lha yg gatal kaki nk tumpang jugak .dh mcm 2 alasan sy bg ... mcm muke tebal die nie .. ttp jgk nk tmpang .dulu sblom sy bwk kete bole plk die dtg ngn kreta . tp skrg senang 2 he ..asyik2 nk tmpang . sy pon ad hal jgk kdg nk kuo g ctu cini ...jd tpakse kne hantr die umh dulu bru bole pergi k tmpat tjuan sy... sy dh bg bnyk alasan n hint tp mmg die stu kluarga sy rase duk bpakat bg ayt spy die bole jgk tmpang sy.. tp ble sy jwb dgn bg hint...die tye tuni 2 smpai last skli sy jwb ok. oh ! sakit ny hati .. sy bukan ap ..sy xsuka lha org yg x pndai brdikari .. dulu pon mse xde kreta sy bljr naik bas pastu bawak moti sdri .shingga lha satu ketika mak sy ckp ..bhye naik moto ..amik pjm kereta mak . sy nie pnye lha syukur .. n sy dh jnji ng mak sy xnk bg sesape tmpang .lgpon die tu bkn ny baik sgt ng saye. hari2 die tmpang baik lha. ble die mai ng kete die sdri , die msam muka ng sy .. apa org mcm tu nie .. sy dh bosan sgt kdg ..rse je nk ckp ."woi , kau tlg lha jgn tmpang ak mak ak mrh n ak ssh kne hantr kau hari 2 blik umh ble ak ad hal " ssh lha hdup klo xde sgan silu ng org nie .

Tanpa Nama berkata...

Macam mna klau dia xde kreta, katakan (org susah la).. dua2 msih study kolej(tmpat yg sama) n 1 rumah... nk tumpang g rmh sewa..duit mnyk bg je.. cuma simpang rmah lain, smpang nk g rmh sewa lain, smpang rmh dia lain.. cer komen skit